Szereted a pörgést? Ezekben a pozíciókban dolgozhatsz vendéglátósként Pécsen

Szereted a pörgést? Ezekben a pozíciókban dolgozhatsz vendéglátósként Pécsen

A vendéglátós munkák nem tartoznak a legkevésbé stresszesek közé, a napi nyolc órás munkaidő is már ritkaságnak számít, időnként pedig a 10-12 órát is meghaladják a dolgozók, sokszor ünnepnapokon, szabadnapokon robotolnak. A pörgős, sok munkával viszont jelentős összegeket lehet félretenni, illetve a borravaló elosztása is gyakori a személyzet tagjai között. De milyen pozíciókban találhatunk állást?

Pincér/eladó

A pincérek azok, akikkel a vásárlók közvetlenül találkoznak, így jó kommunikációs készségre, udvariasságra is szükség van a kézügyesség mellett. A pincérek gyakran az eladói, pénztárosi feladatokat is elvégzik. A vendéglátóegységek megítélése erősen függ a személyzet hozzáállásától is.

Keresett szakmának számít, illetve szép borravalókat is hazavihetnek a szerencsések. A pincérek továbbá tisztában vannak a beszerzési, termelési, értékesítési és leltározási feladatokkal, étrendjavaslatokat állítanak össze.

Jellemző tárgyak:

  • Élelmiszerismeret
  • Gazdálkodási ismeretek
  • Pincér szakmai idegen nyelv
  • Felszolgálási alapok
  • Felszolgáló szakmai ismeret
  • Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • Foglalkoztatás I.
  • Foglalkoztatás II.

http://szakkepesites.hu/okj/tanfolyamok/pincer

https://vendeglatoakademia.hu/pincer-tanfolyam/?gclid=CjwKCAjwi_b3BRAGEiwAemPNU9wRsE0DtryGVWhS6orwBYus0KB4moX2T-GZjSIMXtB5EcsnEF4w_xoCM4gQAvD_BwE

Szakács

A szakácsok az éttermek lelkének számítanak, tőlük függ az is, a fogyasztók visszatérnek-e a vendéglátóegységbe a későbbiek során. A szakács tanfolyamok elvégzésével komoly jövedelemre lehet szert tenni, hiszen minden étteremnek szüksége van a munkájukra.

Jellemző tárgyak:

– 10045-12 Gazdálkodás,
– 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem,
– 10046-12 Szakmai idegen nyelv,
– 10048-12 Ételkészítés alapjai,
– 10049-12 Konyhai kisegítés,
– 10075-12 Ételkészítés,
– 11497-12 Foglalkoztatás I.,
– 11499-12 Foglalkoztatás II.,
– 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma:  5134
Feor megnevezése: Szakács
Betölthető munkakörök:

Szakács
Diétás szakács
Étkezdei szakács
Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács

http://okjkepzespecs.hu/szakacs-info/

 

Konyhai kisegítő

A konyhai kisegítők az egyéb feladatokat látják el, a szakácsok jobbkezének is tekinthetők. Általában nincs szükség előképzettségre, de elvégezhető OKJ-s tanfolyamként is. A szakmai tapasztalat és munkabírás viszont elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez.

http://www.alfakapos.hu/konyhai-kisegito-tanfolyam/pecs

http://www.2007kapos.hu/konyhai-kisegito-tanfolyam/pecs

 

Ételszállító (futár)

A futár pozíciókhoz általánosságban „B” kategóriás jogosítványra és saját autóra van szükség, de több helyen céges autó használata is lehetséges. A borravaló mellett továbbá nem kell félni az egy helyben üléstől és monotonitástól, egy-egy forgalmasabb napon valószínűleg senki nem marad címek nélkül.

A jogosítvány megszerzése a mindennapokhoz is elengedhetetlen, de meglétével már állásokat is megpályázhatunk. A kiszállítást is vállaló cégeknél saját gépjárművel, illetve egyes helyeken céges autóval is van lehetőség dolgozni. A Wolt cégénél teljesen rugalmasan oszthatják be maguknak az időt a jelentkezők, de egy adott cég beosztottjaként is lehet dolgozni.  

http://webflow.wolt.com/hu/couriers

A jogosítványhoz KRESZ vizsga, elsősegély vizsga és forgalmi vizsga szükséges. Akár robogót is vezethetünk, mellyel munkába állhatunk ételkiszállítással foglalkozó cégeknél.

 

Diszpécser

A diszpécserek felveszik a rendeléseket és „központosként” végzik feladatukat. Általában az ő felelősségünk a vendéglátóegység napi forgalmának megfelelő működtetése, a szállítói számlák rendezése és a készletezés, illetve a futárok irányítása.

 

Vendéglátó-üzletvezető tanfolyam

Az üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja, felel az üzleti tevékenységekért, de a marketing stratégia kialakítását is rábízhatják.

A képzés során a tanulók megismerkednek:

  • vállalkozás alapításával, működtetésével
  • vendéglátó üzletekre vonatkozó jogszabályi előírásokkal
  • a vendéglátó üzlet napi munkájának szervezésével
  • megrendelések összeállításával, vevőpanaszok kezelésével,
  • piackutatással, üzleti terv készítésével
  • rendezvények szervezésével, lebonyolításával
  • gazdasági számításokkal, elemzésekkel

A képzés moduljai:

  • Marketing a vendéglátásban
  • Vendéglátó menedzsment

 

PecsAllas.hu / P.P.