A vendéglátós munkák nem tartoznak a legkevésbé stresszesek közé, a napi nyolc órás munkaidő is már ritkaságnak számít, időnként pedig a 10-12 órát is meghaladják a dolgozók, sokszor ünnepnapokon, szabadnapokon robotolnak. A pörgős, sok munkával viszont jelentős összegeket lehet félretenni, illetve a borravaló elosztása is gyakori a személyzet tagjai között. De milyen pozíciókban találhatunk állást?
Pincér/eladó
A pincérek azok, akikkel a vásárlók közvetlenül találkoznak, így jó kommunikációs készségre, udvariasságra is szükség van a kézügyesség mellett. A pincérek gyakran az eladói, pénztárosi feladatokat is elvégzik. A vendéglátóegységek megítélése erősen függ a személyzet hozzáállásától is.
Keresett szakmának számít, illetve szép borravalókat is hazavihetnek a szerencsések. A pincérek továbbá tisztában vannak a beszerzési, termelési, értékesítési és leltározási feladatokkal, étrendjavaslatokat állítanak össze.
Jellemző tárgyak:
- Élelmiszerismeret
- Gazdálkodási ismeretek
- Pincér szakmai idegen nyelv
- Felszolgálási alapok
- Felszolgáló szakmai ismeret
- Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
- Foglalkoztatás I.
- Foglalkoztatás II.
http://szakkepesites.hu/okj/tanfolyamok/pincer
Szakács
A szakácsok az éttermek lelkének számítanak, tőlük függ az is, a fogyasztók visszatérnek-e a vendéglátóegységbe a későbbiek során. A szakács tanfolyamok elvégzésével komoly jövedelemre lehet szert tenni, hiszen minden étteremnek szüksége van a munkájukra.
Jellemző tárgyak:
– 10045-12 Gazdálkodás,
– 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem,
– 10046-12 Szakmai idegen nyelv,
– 10048-12 Ételkészítés alapjai,
– 10049-12 Konyhai kisegítés,
– 10075-12 Ételkészítés,
– 11497-12 Foglalkoztatás I.,
– 11499-12 Foglalkoztatás II.,
– 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: 5134
Feor megnevezése: Szakács
Betölthető munkakörök:
Szakács
Diétás szakács
Étkezdei szakács
Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács
http://okjkepzespecs.hu/szakacs-info/
Konyhai kisegítő
A konyhai kisegítők az egyéb feladatokat látják el, a szakácsok jobbkezének is tekinthetők. Általában nincs szükség előképzettségre, de elvégezhető OKJ-s tanfolyamként is. A szakmai tapasztalat és munkabírás viszont elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez.
http://www.alfakapos.hu/konyhai-kisegito-tanfolyam/pecs
http://www.2007kapos.hu/konyhai-kisegito-tanfolyam/pecs
Ételszállító (futár)
A futár pozíciókhoz általánosságban „B” kategóriás jogosítványra és saját autóra van szükség, de több helyen céges autó használata is lehetséges. A borravaló mellett továbbá nem kell félni az egy helyben üléstől és monotonitástól, egy-egy forgalmasabb napon valószínűleg senki nem marad címek nélkül.
A jogosítvány megszerzése a mindennapokhoz is elengedhetetlen, de meglétével már állásokat is megpályázhatunk. A kiszállítást is vállaló cégeknél saját gépjárművel, illetve egyes helyeken céges autóval is van lehetőség dolgozni. A Wolt cégénél teljesen rugalmasan oszthatják be maguknak az időt a jelentkezők, de egy adott cég beosztottjaként is lehet dolgozni.
http://webflow.wolt.com/hu/couriers
A jogosítványhoz KRESZ vizsga, elsősegély vizsga és forgalmi vizsga szükséges. Akár robogót is vezethetünk, mellyel munkába állhatunk ételkiszállítással foglalkozó cégeknél.
Diszpécser
A diszpécserek felveszik a rendeléseket és „központosként” végzik feladatukat. Általában az ő felelősségünk a vendéglátóegység napi forgalmának megfelelő működtetése, a szállítói számlák rendezése és a készletezés, illetve a futárok irányítása.
Vendéglátó-üzletvezető tanfolyam
Az üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja, felel az üzleti tevékenységekért, de a marketing stratégia kialakítását is rábízhatják.
A képzés során a tanulók megismerkednek:
- vállalkozás alapításával, működtetésével
- vendéglátó üzletekre vonatkozó jogszabályi előírásokkal
- a vendéglátó üzlet napi munkájának szervezésével
- megrendelések összeállításával, vevőpanaszok kezelésével,
- piackutatással, üzleti terv készítésével
- rendezvények szervezésével, lebonyolításával
- gazdasági számításokkal, elemzésekkel
A képzés moduljai:
- Marketing a vendéglátásban
- Vendéglátó menedzsment
Vendéglátás munkák Pécsett: https://pecsallas.hu/allasok/vendeglatas
PecsAllas.hu / P.P.