Időmenedzsment: nem a munkaórák számától függ a teljesítményed, hanem a produktivitástól

időmenedzsment
Napjaink rohanó világában versenyt futunk az idővel: a munka, a magánélet és a kikapcsolódás nehezen összeegyeztethető, sokszor – főként a home office munkavégzés során – egybeolvadnak a napok. Továbbá ott az egyik legádázabb ellenfél is: a közösségi média, a videómegosztó oldalakon töltött percekkel értékes időt veszíthetünk, de akár javunkra is fordíthatjuk a használatát. Bár vannak, akiknek a rendszertelen életmód jön be, nem árt, ha időnként megpróbáljuk rendezni sorainkat.

Alakíts ki napi rutint

Legyenek kialakult szokásaink, tervezzük meg a napjainkat. Érdemes a munkanapokon hasonló szokásokat kialakítani, így jobban fel tudunk készülni és a teljesítményünk is fokozódhat. Ha este vagy éjszaka dolgozunk, próbáljunk meg ahhoz alkalmazkodni.

Segíthet a sportolás beiktatása is, ha eljárunk futni reggelente vagy esténként, az jót tesz a testi-lelki fejlődésünknek, illetve segít a hatékonyságban is.

 

Határozd meg a céljaidat

Jó, ha kitűzzük magunk elé céljainkat és tudjuk, merre tartunk. Ezzel motiváltabbá válhatunk, könnyebben tudjuk tartani magunkat akár hosszú távú, nehezebb napi terveinkhez is. Ha például a pécsi ITSH-hoz szeretnénk bekerülni egy éven belül, de nem vagyunk elég jók németből, a következő egy évre eltervezhetjük a tanulási folyamatot. A cél meghatározásával pedig – jó esetben – tartani is fogjuk magunkat hozzá.

 

To-do lista készítése

A teendő lista egyre elterjedtebb a hatékony időmenedzsment alkalmazása során. Írjuk le egyesével, a nap melyik szakaszában mit szeretnénk csinálni. Felállíthatunk fontossági sorrendet is, illetve megbecsülhetjük, egy-egy feladat elvégzésére körülbelül mennyi időre lesz szükségünk.

Tennivaló lista

 

Nyerj időt, légy produktív

Az időbeosztás önmagában még nem biztos, hogy elég. A munkavégzés pedig nem is lesz hatékony, ha csak a papírok felett üldögélünk és lassan haladunk. Sokan túlóráznak és hivatalosan 40-50-60 órákat dolgoznak egy héten, csak hogy legtöbb esetben ez nem valós. A valós idejű munkával töltött perceket vizsgálva alighanem sokan meglepődnének. Hiába érezzük úgy, hogy túlhajtjuk magunkat, valójában kevesebb idő alatt nagyobb teljesítmény elérésére lennénk képesek, ha tudatosan időt nyernénk.

Erre alkalmas módszer például a Pomodoro-technika, beállíthatjuk az időmérőt telefonunkon, de már internetet elérhető alkalmazások is vannak rá. A lényege, hogy 25-30 percenként koncentráljunk valamire, utána pedig tartsunk kisebb szüneteket. Abban az időszakban azonban, amikor dolgozunk vagy tanulunk, csak az aktuális teendőnkre figyeljünk, kapcsoljunk ki minden mást a környezetünkben. Így 2-3 óra munka akár felérhet 8-10-el is, mert sokkal produktívabbak leszünk. Nem sokat kell dolgozni, hanem okosan, hatékonyan.

 

Tarts szünetet, kapcsolódj ki

Álljunk meg, pihenjünk, jutalmazzuk meg magunkat. Tervezzünk be hosszabb szüneteket, amikor a kedvenc ételünket esszük vagy menjünk ki a friss levegőre – akár igyunk egy kávét ismerősünkkel. A nehéz nap végén nézzünk meg egy filmet vagy sorozatot, játsszunk kedvenc játékunkkal, esetleg olvassunk valamit. A lényeg, hogy valami olyat csináljunk, ami feltölt minket, és újra energiát ad.

 

Kerüljük a felesleges időtöltést

Az értelmetlen posztok görgetése a közösségi oldalakon és a semmitmondó tévés műsorok nézegetésébe könnyen bele lehet merülni. Fontos, hogy ne essünk abba a csapdába, hogy eltékozoljuk az időnket jelentéktelen dolgokkal. Persze tehetjük mindezt tudatosan is, előre eltervezetten, amikor direkt a kikapcsolódás részeként értelmezzük az esti tévénézést.

A rendszeresség azonban nem minden esetben feltétlenül pozitív, ugyanis a rendszertelenség is egyfajta szabadság érzetet adhat, valamint sok új, innovatív ötletet eredményezhet. A kreatív elképzelések születéséhez akár beiktathatunk olyan órákat is a napunkba, amikor konkrétan az újításokon elmélkedünk, papírra vetjük őket.

 

PecsAllas.hu / P.P.