Keresd meg a fagylaltra valót! - diákmunka Pécsett.

Keresd meg a fagylaltra valót! - diákmunka Pécsett.

A nyári szünet beköszöntével a diákok számára is több idő és lehetőség nyílik a pénzkeresésre. Az üzletek megtelnek idénymunkásokkal és sok Pécsi cég hirdet felvételt tanulóknak. A munkaerőpiaci szabályoknak megfelelően általában a 16.évüket már betöltött diákokat részesítik előnyben a munkáltatók, de a fiatalabbaknak is van lehetőségük elhelyezkedni szülői engedéllyel. A tanulók kereshetnek maguk is munkát a különböző állásportálokon és közösségi oldalakon vagy dönthetnek úgy, hogy regisztrálnak a Pécsen is működő iskolaszövetkezetek egyikébe, akik megkönnyítik számukra az adminisztrációt. Ebben a cikkben most mindkét lehetőséget nagyító alá vesszük, annak érdekében, hogy a fiatalok is biztonságos keretek között válalhassanak munkát.

A diákmunkára vonatkozó jogszabályok:

Mielőtt még elkezdenénk szétküldeni az önéletrajzunkat, érdemes kicsit belesálni magunkat a munka törvénykönyvébe és tisztában lenni azzal, hogy a felek milyen jogokkal rendelkeznek.

Mindennek az alapját az életkor adja, melynél a 16.év számít a vízválasztónak. 16 év felett a cselekvőképes munkavállaló már létesíthet munkaviszonyt egyedül is és megilletik ugyanazok a jogok, mint a felnőtteket. 16 év alatt viszont csak az iskolai szünetekben, nappali tagozatos tanulóként és gyámhatósági engedéllyel vállalhat időszakos munkákat a következő területeken: művészeti, sport vagy hirdetési tevékenység.

 

Ugyanakkor, minden esetben a legfontosabb az, hogy még a munka megkezdése előtt igényeljük a szóbeli megállapodások szerződésbe foglalását, majd az adóhatóság felé a munkaviszony bejelentését, ugyanis a munkáltatók leggyakrabban a diákokon nyerészkednek. Az aláírás előtt olvassuk át figyelmesen a szerződést és nézzük meg, hogy tartalmazza-e az összes fontos elemet. Ilyenek például a munkaidő pontos megjelölése, a munkaviszony időszaka, a munkabér és a munkavégzés helye.

A munkaviszony diákmunkák esetében a leggyakrabban határozott időszakra szól, de előfordulhat egyszerűsített foglalkoztatás is, mely rövidebb, időszaki munkát jelent. Ekkor nem feltétlenül szükséges a szerződés - de a munkavállaló kérvényezheti - ellenben a munkáltató részéről bejelentési kötelezettség van. A munkavállaló nem mezőgazdasági területen évente max 90 napot, legfeljebb 5 egymást követő napon és havonta maximum 20 napot dolgozhat alkalmi bejelentéssel.

 

Nagyon fontos, hogy a tanulókat is megilleti az éves garantált bérminimum, így 8 órás foglalkoztatás esetén havi bruttó 161.000 forintra, középfokú vagy szakmai végzettséggel pedig havi 210.660 forintra számíthatnak. Természetesen ennél rövidebb munkaidő esetén a bér is arányosan csökken.

További lényeges elem, melyről a nyerészkedő munkáltatók szeretnek elfeledkezni, az a maximális munkaidő. A diákok nem dolgozhatnak többet napi 8 óránál és nem vállalhatnak éjszakai műszakot sem. Az előző napi munkaidő vége és a következő napi munkaidő kezdete előtt el kell telnie legalább 12 órának és 6 órás foglalkoztatás esetén napi 20, perc szünet biztosítása is szükséges. Ez a napi 20 perc általában egybeesik az ebédszünettel.

 

A  diákoknak is kijár a megérdemelt szabadság, mely az 1 naptári évnél rövidebb foglakoztatásoknál az éves szabadság időarányosan csökkentett mértéke: 1 hónapnyi munkánál például 2 nap, viszont ilyen rövid munkaviszony esetén jellemzően ez nem kerül kiadásra, így ilyenkor ezt pénz formájában kapjuk meg.

Ennél részletesebb tájékoztatást olvashatnak az alábbi dokumentumban: Tudnivalók a nyári diákmunkáról (2020)

 

Milyen diákmunka lehetőségek vannak?

A diákmunkák egyértelműen a nyári hónapokban szaporodnak el, hiszen a nebulók ebben az időszakban tudják a legtöbb időt a munkára fordítani. Általában az évszakhoz jellemző üzletekben keresnek diákmunkaerőt, mint például cukrászdák, fagylaltozók, üdülőhelyeken szobalány, takarító, bolti eladó vagy kisegítő. Azonban az sem ritka, hogy a nyaralni utazó dolgozók pótlására alkalmaznak diákokat a ruhaboltokban, gyorséttermekben vagy az élelmiszerüzletekben. Nyáron szinte csak diákokat látni a boltok kasszái mögött, miközben az egész évben dolgozó felnőttek a megérdemelt szabadságukat töltik.

 

Diákmunka ajánlatokat találhattok olyan állásportálokon is mint a pecsalllas.hu, melynek keresőjébe csak a megfelelő kulcsszót kell beírni, de a cégek gyakran hirdetnek a közösségi oldalakon is. A belvárosban érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis a pozíciót kínáló üzletek sokszor a saját  kirakajtukban is helyeznek el hirdetést. Ha tartunk magunknál néhány önéletrajzot, akár rögtön le is adhatjuk személyesen a boltban.

 

Amennyiben szeretnénk megkönnyíteni a saját dolgunkat és egyben kitágítani a lehetőségeink listáját, a legjobb amit tehetünk, hogy regisztrálunk egy iskolaszövetkezet rendszerében. Sok diákmunka szövetség már nyújt online regisztrációra lehetőséget, így csak a szerződés aláírása miatt szükséges személyesen felkeresni az irodát. Miután regisztráltunk, az oldalon rögtön számtalan lehetőség közül böngészhetünk, amelyekre egyetlen kattintással benyúthatjuk a jelentkezésünket. Ezek a hirdető cégek partner kapcsolatban állnak az iskolaszövetkezettel, ami azért kényelmes számunkra, mert ezáltal a cégek egymás között intézik a papírmunkát, nekünk csak a feladattal kell törődnünk és a szövetkezet által még biztosítva is vagyunk.

 

Pécs szerencsés város ilyen tekintetben, ugyanis a diákok több iskolaszövet közül is válogathatnak. Rendelkezik irodával itt a Meló-diák, a Fürge-diák, a Mind-diák és a Job-force iskolaszövetkezet is. A legtöbb iroda a belvárosban található, így akár egy fagylaltozással egybekötött városi séta alkalmával is meglátogathatók.

 

 

 

PecsAllas.hu / K.D.