Mutatjuk, miként alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Pécsen

Mutatjuk, miként alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Pécsen

Meredeken csökkenő tendenciát mutatott a regisztrált álláskeresők átlagos száma 2012 és 2022 között Pécsen. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) ezzel kapcsolatos havonta frissülő regisztere alapján megállapítható, hogy 2022-ben már közel 70 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Pécsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

Az elmúlt tíz év során kibontakozó csökkenő tendencia csupán egyszer, a koronavírus-járvány kirobbanásával tarkított 2020-as évben tört meg, mikor is 32,4 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők átlagos száma Pécsen a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más esztendőben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke több esetben is elérte a 20 százalékot, olykor akár a 30-at is.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Pécsen (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa a regisztrált álláskeresők száma mellett, egyúttal azok nemek, korosztályok és iskolai végzettség szerinti megoszlását is taglalja. Az ez alapján készített összesítő táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében jellemzően a nők voltak többségben a pécsi álláskeresők között, bár az eltérések minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak.

A Pécsi Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma évenként

 

A korosztályok szerinti összevetésben viszont már jóval élesebb különbségek rajzolódnak ki. Ebből ugyanis az látszik, hogy több évben is a 25-54 éves korosztályból került ki a regisztrált álláskeresők kétharmada a városban. Számuk ugyanakkor fokozott ütemben csökkent, ellenben az 55 év és feletti korcsoporttal, akik 2022-ben is nagyjából hasonló mennyiségben voltak jelen a pécsi regisztrált álláskeresők körében, mint 2012-ben.

Nagyok a különbségek az iskolázottság szerinti összehasonlításban is, ahol az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők legnagyobb arányát a csupán általános iskolát teljesítők, illetve a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek adták. Előbbiek esetében ez az arány 27-32 százalék, míg utóbbiakéban 26-31 százalék volt az elmúlt tíz év során. Őket követően a szakközépiskolai, technikumi végzettség birtokában lévők 17-20 százalékos, majd a gimnáziumot is megjártak 13-16 százalékos aránnyal voltak jelen a regisztrált álláskeresők között. A sort végül a főiskolát, egyetemet teljesítők zárják, akik mindössze a 9-13 százalékát tették ki a Pécsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál regisztrált álláskeresőknek.

Forrás: Az elemzést készítette a PecsAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.