Pécs

A tudás és a kultúra városa, Pécs

Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya Megye székhelye, tavalyi adatok szerint a város népessége 142.873 fő volt. A jelenlegi polgármester (2024-től) Péterffy Attila.

A várost németül Fünfkirchen-nek, szlovákul Päťkostolie-nek, horvátul Pečuh-nak, szerbül Pečuj-nak hívják.

Pécs főtér

Lehetne még számos kiemelkedő történést megemlíteni a történelem folyamán, ami itt, ebben a városban zajlott, de ennek bárki utána tud olvasni.

Könyvek:

https://www.libri.hu/konyv/fucskar_agnes.pecs-a-sokszinu-varos.html
https://www.libri.hu/konyv/Pecs-A-kultura-vonzasaban-Pecs-Captured-by-culture-4.html

Drágább könyvkiadások:

http://www.kronoszkiado.hu/index.php?option=com_jshopping&controller=product&task=view&category_id=13&product_id=13&Itemid=290
http://www.kronoszkiado.hu/index.php?option=com_jshopping&controller=product&task=view&category_id=3&product_id=45&Itemid=130
https://www.lira.hu/hu/konyv/muveszet/egyeb/nagy-pecs-konyv

Pécsi nevezetességek

Mi jut az eszünkbe Pécsről legelőször? Tv-torony, Dzsámi, Székesegyház, Barbakán. Persze ezeknél sokkal több látványosság és műemlék akad a városban.

Ókeresztény temető

Ez a késő római temetőkápolna a Dóm tér alatt húzódik, 1968-ban fedezték fel. A város ókeresztény lakói temetkeztek ide. A 4. században épült családi sírkamrák a pécsi székesegyház környékén megtalálhatóak. 1975-ben találtak rá egy ásatás alkalmával az Ókeresztény Mauzóleumra, mely egy előkelő személy, vagy család számára épült. Napjainkban látogatható a Cella Septichora Látogatóközpontban, de jegyet kell rá vásárolni.

Bővebben itt olvashatsz róla:

https://www.pecsorokseg.hu/programok/vilagoroksegi-setak
https://www.pecsorokseg.hu/programok/fold-alatti-pecs-seta-a-varos-alatt

Székesegyház, Szent Péter - Szent Pál Bazilika

Ha már az ókeresztény sírkamráknál járunk, érdemes benézni a közeli székesegyházba is. Az épület részei több korra visszavezethetőek, mert amelyik része elpusztult, azt felújították. Valójában a középkorban épült fel az eredeti verziója.
A látogatása szintén jegyhez kötött, amelyet itt tudunk vásárolni: https://pecsiegyhazmegye.hu/egyeni-es-csoportos-latogatok-szamara

Pécs székesegyház

Barbakán

Érdekessége hogy hazánkban ez az egyetlen megmaradt kapuerőd, úgynevezett előretolt kapuerőd, amelynek megépítését Kinizsi Pál rendelte el 1498-ban, a valaha létezett püspökvár falrendszerének részét képezte, így erősítették meg a védelmét a törökökkel szemben.
Nagyon közel helyezkedik el a Székesegyházhoz, illetve az Ókeresztény temetőhöz is.
Látogatni a püspöki palota részeként lehetséges, szintén jegyet kell rá venni: https://pecsiegyhazmegye.hu/egyeni-es-csoportos-latogatok-szamara

Széchenyi tér

Ha meguntuk a régi romok felfedezését, akkor egy kb. 10 perces sétával eljuthatunk onnan erre a térre, amely egyben Pécs belvárosának része. Pécs városának egyik jelképe, a Gázi Kászim pasa dzsámija, vagy ahogy emlegetni szoktuk a Dzsámi itt található meg. Gázi Kászim a 14. században építette, ma katolikus templomként működik. A téren megtalálható továbbá Hunyadi János (a törökverő) "lovas" emlékszobra, a Szentháromság szobor és a híres Zsolnay kút. Utóbbit Zsolnay Vilmos fia, Miklós ajándékozta a városnak, rajta a következő felirattal: "Zsolnay Vilmos emlékkútja, Legyen örök szemtanúja, Pécs város virulásának, Lakói boldogságának."
Ez egy kb. 4 méter magas eozin-kút, ökörfejű vízköpőkkel.

Lakatfal

Valamivel távolabb a tértől, a szűk utcákban fedezhetjük fel ezeket a lakatokkal körbe dekorált vaskerítéseket, amelyeket a szerelmesek lakatfalának hívnak, ám ez a régi időkben valójában a csalfa asszonyok lakatfala volt. Mára már csupán a romantikus vonulatot hivatott képviselni.

Kossuth tér

Magát a teret a Széchenyi tértől, kb. 5 perc gyaloglással elérhetjük. Látványossága a Zsinagóga, amelyet a 19. században neves építészek terveztek meg. (Feszl Frigyes, Gerster Károly, Kauser Lipót) Izraelita vallást gyakorolnak itt, bent a belső területén megtekinthető az Angster-orgona.
Napjainkban is működik, nyitvatartási időben látogatható.

Zsolnay Kulturális Negyed

Ő már sokkal messzebb helyezkedik el a terektől, de ha rászánjuk magunkat a gyaloglásra, akkor kb. fél óra poroszkálás árán eljutunk ide a Széchenyi tértől, vagy a Kossuth tértől. Rengeteg kiállítást tartanak itt, többek közt különféle Zsolnay gyűjteményeket csodálhatnak meg az érdeklődők. Ide építették a Zsolnay Mauzóleumot is, mely a Zsolnay család nyughelye. 2010-ben újították fel, valamivel távolabb van a negyedtől, kb. 150 méterre a közeli dombon. Nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.

Tettye

A belvárosból egy hosszabb sétával megközelíthető, látványosságai a Tettyei mésztufa barlang és a Pintér-kert, arborétum.
A barlang látogatásához jegyet kell váltanunk és csakis nyitvatartási időben mehetünk.
Bővebben itt olvashatsz róla: https://ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/tettyei_mesztufa-barlang

Az arborétum természetvédelmi terület, a Duna-Dráva Nemzeti Park fennhatósága alatt, a központjuk is itt található. Nevét Pintér János nyugalmazott (és már elhunyt) pécsi banktisztviselőről kapta, aki az 1920-as évek környékén kezdte el kialakítani a kertet a saját gyűjteményeiből. Hazánkban nem honos fák, növények, virágok élnek itt, igazi botanikai látványosság. Szintén részvételi díjas és kizárólag nyitvatartáskor látogathatjuk meg.

Információk itt: https://www.ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/pinter-kert_arboretum

TV torony

Nos, ha végképp beadtuk a törölközőt és úgy döntünk kikapcsolódnánk, akkor irány a Misina tető, ugyanis a híres neves tornyunk ott található. Helyi buszjáratokkal és autóval is könnyen megközelíthető. Magyarország legmagasabb épülete, eredetileg 191 méter magas volt, de 1995-ben egy antenna cserét követően 6 méterrel kitolódott. Egy kilátó és egy étterem is megtalálható az épületben, ha mondjuk utóbbiba akarunk menni, akkor is jegyet kell váltani, úgyhogy ha már az étterembe tartunk, egyben a kilátón is körbenézhetünk. Csodás látványt nyújt, nem csak Pécset, de a környező területeket is messze belátni innen.

Információk: https://www.tvtoronypecs.hu/

Sok múzeum megtalálható Pécsen, ezeknek a listáját itt találod: https://www.pecs.hu/oldal/kultura

Közelgő programok: https://www.iranypecs.hu/hu/programok

PecsAllas.hu / H.T.I.

Pécs városa nem csak a tanulni vágyó fiatalokat vonzza, de rengeteg cég és vállalkozás is vetette meg lábát Baranya megyében. Köztük a legtöbb munkavállalót foglalkoztató cég a Mecsek Élelmiszer és Vegyi áru Kereskedelmi Zrt több, mint 2 ezer fővel. Elsősorban élelmiszerkereskedelemmel foglalkoznak. De emellett több számos működő vállalkozás is megtalálhatóak a városban. Ilyen a régóta fennálló Zsolnai Porcelán gyár, mely már 100 éve működik a városban. Pécs és környékén az agrárszektor is jelentős. Itt található az ország egyik legismertebb borvidéke, ami rengeteg kiváló minőségű bort és rendkívüli borászokat ad minden évben.

A PecsAllas.hu ebben a sokszínű munkaerőpiacon próbál a legjobb online munkaerő közvetítő szerepet betölteni, hiszen a hatalmas munkaerőhiány nagyban hátráltatja a helyi vállalkozásokat. Ezen túl a kiemelt és a VIP lehetőségünk, amivel még nagyobb célközönséget és még több jelentkezőt képes generálni álláslehetőségtől függően.

A sikeresebb állásközvetítést támogatja legújabb weboldalunk is, az AllaOrias.hu ahol a megyei állásokon túl már országosan képes egy adott pozíciót meghirdetni. Ez előnyt jelenthet a nagyobb országosan működő cégeknek, de akár a sokkal professzionálisabb munkakör betöltésében is segítség lehet, ahol az igények sokkal magasabbak az átlagnál.

Oldalunkon az álláshirdetés feladása csak pár kattintás, igazán egyszerű és gyors.

PecsAllas.hu / K.B.

Mit, Merre, Hol? Plusz egy kis demográfia.

Pécs és környékének adatai.

Most költöztél ide? Szuper! Akár munka vagy a suli miatt is vagy itt, íme pár adat és tényező, amiket nem árt, ha ismersz. Helyiként pedig lehet még pár érdekes információ itt számodra.

Pécs nagy város, sokan nem vagyunk tisztába demográfiai, azaz népesedési adataival. Miért fontos ez? A népsűrűségből és az intézmények mennyiségéből ki lehet következtetni, milyen területen lenne nagyobb mennyiségben szüksége a piacnak erőforrásokra.

 

Baranya megye demográfiai tényezői

Az adatok a KSH 2013-as adatai alapján készültek, melyek egész Baranya megye demográfiai tényezőit foglalja össze.

Baranya megye megyeszékhelye Pécs. A megye területe 4 430 négyzetkilométer. Összesen 301 település található itt. Ebből 14 város.  A lakosságot 374 ezer főre becsülik. 175 ezer férfi és 199 ezer nő.

Foglalkoztatottak aránya 49,7%. Munkanélküliség 10,4%. A foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete 124. 356 forint. Az öregségi nyugdíj összege átlag 115 074 forint.

A középiskolákban, egyetemeken, mester és alapszakon tanulók száma 22 817 fő. A környéken Óvodából 189, Általános iskolából 147, Szak és Speciális szakiskolából 36, Szakközépiskolából 35 van.

Közművelődési intézményből 224 található, melyek összesen 9 405 rendezvényt szerveztek. Muzeális intézményből 37, melyek körülbelül 152 kiállítást rendeztek egy év alatt. Települési könyvtárak száma 283. Összesen 52 ezer beiratkozóval.

A legnagyobb munkaerőt felszippantó ágazat a területen a Szolgáltató szféra. A megye lakosság több mint 60%- ebben az iparágban dolgozik. Kisebb arányban, az ipar, építőipar szerepel. Majd a mezőgazdaság. A megye adatai nem térnek el az országos átlagétól.

Önálló és társas vállalkozások összesen 57 397 található a megyében. Nonprofit szervezeteknél ez a szám 5 508.

A munkabalesetek száma az egész megyében 2013- ban összesen 636 volt. Ebből halálos kimenetelű 5.

 

Pécs városrészei

Ahogy minden városba, Pécsett is többféle városrészt különböztetünk meg egymástól. Mindegyik terület más tényező miatt kiemelkedő.

Belváros:

Albérletek szempontjából ezen a területen kell leginkább a tárcánk mélyére nyúlni.

 • Donátus – Budai Dezső közpark – Székely Bertalan u. – Damjanich – Bornemissza u. – Jurisics M . u. – Boszorkány u. –Dömörkapui út – Málics Ottó u. – Hunyadi János u. – Magaslati út – Havihegyi út – Tettye u. – Kálvária u. – Aradi vértanúk útja – Damjanich u. – Bartók Béla u. által határolt terület.

 

Kertváros

A pécsi családok által kedvelt környék. Nyugodt és kellemes. Az albérletek itt valamennyivel olcsóbbak, viszont itt is lehet találni horribilis összegekért. A központtól elég messze van. A helyi buszjárattal természetesen a közlekedés nem okoz gondot. Illetve kertvárosnak is megvannak a maga központjai. Például a Pláza.

 • Melinda tömb (Nagy I. út – Melinda u. – Lahti u. által határolt terület)
 • Eszék tömb (Lahti u. – Nagy I. út – Eszék u. – Malomvölgyi út által határolt terület)
 • Malomvölgyi tömb (Malomvölgyi út – Felső u. – Alsó u. által határolt terület)
 • Rózsadomb (Tildy Z. u. – Felső u. – Mécsvirá u. – 58-as út által határolt terület)
 • Tildy tömb (Illyés Gy. u. – Tildy Z. u. – Nagy Imre út – Sztáray M. u. által határolt terület)
 • Öreg kertváros (Keszüi út – Megyeri út – Északmegyer dűlő – Siklósi út – Árnyas u. által határolt terület)

Diana Tömb (Keszüi út – Málomi út – Maléter Pál út – Nagy Imre út által határolt terület)

 • Littke József tömb (Árnyas u. – Siklósi út – Maléter Pál út – Málomi út – Táncsics M. u. által határolt terület)
 • Németh László tömb (Maléter Pál út – Siklósi út – Sztárai Mihály u. – Aidinger J. u. által határolt terület)
 • Központ tömb (Nagy Imre út – Maléter Pál út – Aidinger J. u. által határolt terület)
 • Szellemváros (Kanizsai Dorottya út – Postavölgyi út – Csikor Kálmán u. – Mátyás Flórián u. – Siklósi út által határolt terület)

 

Uránváros:

A központtól nem messze található Uránváros. Az Egyetemisták által ,,uralt” környék. Közel található a legtöbb intézményhez, karhoz.

 •  Építők útja – Tüzér u. – Veress E. u. – Páfrány u. – Esztergál L. u. – Ybl M. u. által határolt terület)
 • (Páfrány u. – Esztergál Lajos u. – Ybl M. u. – Építők útja – Tüzér u. – Szigeti út által határolt terület)
 • Patacs – Ürög (Páfrány utcától nyugatra lévő területek)

 

Egyetemváros

Itt találhatóak az egyetem intézményei, és a legtöbb kollégium. Az albérlet árak ezen a területen vegyesek.

 • Ifjúság útja – Alkotmány u. – Petőfi u. – Hungária út – Szigeti út – Kürt u. által határolt terület
 • Szigeti út – Hungária u. – Petőfi u. – Kandó K. u. – Mártírok útja – Veress E. u. – Tüzér u. által határolt terület

 

Budai városrész:

Ahogy minden városnak, Pécsnek is van kevésbé kellemes környéke. Ezen a területen az albérletek olcsóak, megfizethető áron vannak. Viszont a hírével ellentétben, közel sem olyan veszélyes ez a környék, mint ahogy mondják. Persze ez csak az én véleményem. Érthető, ha valaki nem preferálja ezt a környéket

 • Komlói út mentén elhelyezkedő területek a Szeptember 6. tértől északra
 • Komlói út és a Schroll J. utca mentén elhelyezkedő területek a Szeptember 6. tértől délre
 • Farkas István u. – Felsővámház utca – Alsóhavi út – Ady Endre u. – Hársfa u. – Engel J. u. Zsolnay V. u. által határolt terület
 • Zsolnay Vilmos u. és a Pécsváradi út mentén elhelyezkedő területek az Eperfás útig

Forrás: https://www.biokom.hu/varosreszek/

 

Fontosabb épületek

Van pár épület, amit nem árt, ha ismer az ember, hiszen Pécs nagyváros. Azért nem akkora, mint Budapest. Viszont tud meglepetéseket okozni. Sok eldugott zeg-zuga van.

A munkaügyi központ pontos címe Zrínyi Miklós út 11. Eldugva található meg. Viszont, ha tudod merre van a Csinos bár akkor ezt is meg fogod találni, ugyanis a bejárattal szembeni utcában lesz. Érdemes benézni a bárba is ugyanis Pécs legközkedveltebb romkocsmája a Csinos.

A központban található az Okmány iroda. A Kossuth-téren. A Konzum mögött.

Pécsett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a központban található, közvetlenül az Árkád felső bejárata mellet. Pontos címe: Rákóczi út 52-56.

 

PecsAllas.hu / I.I.